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IOWA DEPARTMENT OF EDUCATION GUIDANCE 

 

 

 August 21, 2018 

Senate File 2318 
High School Credit 

Introduction 
Relating to the issuance of high school credit for satisfactory completion of high school-level units of 
instruction. 

Required Actions 
Iowa Code Section 256.7, subsection 26, paragraph a, subparagraph (1) 
 (1) The rules establishing high school graduation requirements shall provide that any student, at any grade 
level, who satisfactorily completes a high school-level unit of instruction at a school accredited under section 
256.11 has satisfactorily completed a unit of the high school graduation requirements for that area of 
instruction and the school district or accredited nonpublic school of enrollment shall issue high school credit for 
the unit to the student unless the student is unable to demonstrate proficiency or the school district or 
accredited nonpublic school determines that the course unit completed by the student does not meet the 
school district’s or accredited nonpublic school’s standards, as appropriate. If a student is denied credit under 
this subparagraph, the school district or accredited nonpublic school denying credit shall provide to the 
student’s parent or guardian in writing the reason for the denial. 

Frequently Asked Questions 
Question Response 

1. Does this law change district offer and teach 
requirements for high school? 

No. This law allows students younger than 9th grade 
to earn high school credit. Districts and nonpublic 
high schools are required to meet minimum offer and 
teach requirement for grades 9-12.  

2. Must a student completing a high school-level unit 
of instruction prior to 9th grade be identified and 
participating in a gifted program? 

No. This law allows any student who satisfactorily 
completes a high school-level unit of instruction to 
earn high school credit. 

3. We have an 8/9 building and courses such as 
physical education, Modern Language and Family 
Consumer Science may have both 8th and 9th 
graders in the same class. Do 8th graders receive 
high school credit in this situation? 

If the 9th graders are receiving high school credit and 
8th graders are learning the same content, then yes, 
8th graders are satisfactorily completing a high 
school-level unit of instruction.  

4. If a student completes Algebra 1 prior to 9th grade, 
can we award elective credit instead of math 
credit? We want the student to continue to take 3 
or 4 years of high school math.  

No. Iowa Code 256.7 reads that the student is 
considered to have satisfactorily completed a unit of 
the high school graduation requirements for that area 
of instruction. 

5. Does this mean that a student could meet the 
graduation requirements for math (or another 

Yes, this is possible. Districts may encourage 
students to continue to take courses in a content 

https://www.legis.iowa.gov/legislation/BillBook?ga=%24selectedGa.generalAssemblyID&ba=sf2318
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Question Response 

content area) in their sophomore year or sooner? area after the minimum requirements for graduation 
are met, but it cannot be a requirement. 

6. From a course coding perspective, should a 
district plan to continue to use non-secondary 
coding for things like 8th grade geometry courses, 
or should we begin using high school SCED 
classification? 

SCED codes are a national framework for courses 
and their alignment. The district must determine if the 
8th grade course is a secondary level course or non-
secondary course and assign the appropriate coding.  

7. Will the high school credit for 8th graders, or 
younger students, transfer to a high school Grade 
Point Average (GPA)? 

This is a local decision. 

8. If a student in a non-high school grade took a high 
school course two years ago, does the school 
have to award high school credit now? 

No. The requirements in SF 2318 are not retroactive. 

9. If a student in a non-high school grade takes a 
high school course but does not demonstrate 
proficiency in the subject or does not meet the 
standards, is the district required to award the 
student HS credit for the course? 

No. 

10. Is there any situation in which the credit can be 
denied? 

Yes. If the student is unable to demonstrate 
proficiency or it is determined the course does not 
meet the district/school standards. Then the 
district/school shall provide to the parents in writing 
the reason for the denial of credit. 

11. Who determines if a student demonstrates 
proficiency in a course and/or meets the 
standards? 

This is a local decision. 

12. What does it mean to notify the student’s parent 
or guardian in writing if the student will not receive 
credit for a high school course taken prior to high 
school? 

Notification in writing must be an active notification to 
the parent or guardian whether via email or on paper. 
It is not posting information and relying on the parent 
to find it, such as posting grade information online. 

13. What recourse does a parent or guardian have if 
a district denies credit to a student who took a 
high school course prior to high school? 

Parents or guardians may appeal to the local school 
board. If the local school board also denies credit the 
parents/guardians may pursue the issue in district 
court. There is no avenue for appeal to the Iowa 
Department of Education. 

14. Is the district/school required to accept course 
work done by a student as home school or from 
an unaccredited school? 

No, courses from a public or nonpublic Iowa 
accredited district/school are the subject of SF 2318. 
Follow local board policy for credits from an 
unaccredited school or home school. 
Link to directory of accredited Iowa schools.  

15. Is the district/school required to accept course 
work done by a student in another state? 

This is a local decision - follow board policy. 

https://www.educateiowa.gov/directories
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16. May a student prior to 9th grade take a 
concurrent enrollment/Senior Year Plus course to 
earn high school credit? 

Iowa Code 261E reads Senior Year Plus 
programming is for students enrolled in grades 9-12. 

17. If a student takes an online high school course 
prior to high school must they receive high school 
credit? 

The student must receive credit if the course is 
taught by a state accredited school or Iowa Learning 
Online.  

 

Additional Guidance 
For additional guidance, contact the district’s or school’s assigned School Improvement Consultant.  

https://www.educateiowa.gov/pk-12/accreditation-program-approval/school-improvement
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