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4 May 2018 
 
 
The Manager 
Policy & Legislation 
NSW Planning 
BY EMAIL 
 
 
Dear Sir/Madam, 
 
ISSUES CONCERNING EXECUTION OF ANNUAL FIRE SAFETY STATEMENTS 
 

We are writing concerning on a NSW Planning FAQ (“FAQ”) in relation to this issue. 
 
NSW Planning FAQ 
 
The FAQ contains an unhelpful statement, namely that, although an authorised person, including a 
competent fire safety practitioner (“CFSP”), can execute an annual fire safety statement (“AFSS”) on behalf 
of an owner, the person signing “should not be involved in the assessment of any of the measures or the 
inspection of the building for the purposes of the statement …… to ensure that any potential conflicts of 
interest are minimised”. Perhaps the author of the FAQ intended this as risk management guidance for 
CFSPs, but some councils are construing this as imposing an additional legal requirement, namely that the 
CFSP who carried out the assessment cannot sign the AFSS on behalf of the owner. This has resulted 
various councils refusing to accept an AFSS executed in this way, which is causing significant problems for 
strata owners corporations and their strata managing agents. 
 
We act for numerous strata managing agents, which in turn act as strata managing agents for numerous 
strata schemes throughout NSW (“Schemes”). We are providing assistance to these clients in relation to 
dealings with specific councils. However, as the root problem seems to be the FAQ, various council officers 
having cited the FAQ as the basis for their position, we consider it appropriate to contact you to request that 
you correct the FAQ. 
 
Our position is as follows: 
 
1. The FAQ does not say that the CFSP who carried out the assessment cannot sign the AFSS on 

behalf of the owner. It says that the person signing “should not be involved in the assessment of any 

of the measures or the inspection of the building for the purposes of the statement …… to ensure 

that any potential conflicts of interest are minimised”. If this was intended as a suggestion only, the 

comment could be amended to clarify that. 

 

2. If the intent was to suggest that the CFSP who carried out the assessment cannot sign the AFSS on 

behalf of the owner, that suggestion is incorrect, inventing a requirement which does not exist in the 

legislation, being Clauses 181 & 175 of the Environmental Planning & Assessment Regulation 2000 

(“Regulation”). Specifically: 

 
a. Clause 181 provides that: 

 

(1) A fire safety statement for a building or part of a building must be made in the form 
approved by the Secretary and must contain the following information: 
 
(g) a statement to the effect referred to in clause 175 (for an annual statement) ……. 
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b. Clause 175 provides that: 

 

An annual fire safety statement is a statement issued by or on behalf of the owner of a 
building to the effect that ……….. 
 
without restricting who may sign on behalf of the owner. 
 

c. Construing the AFSS form so as to prohibit execution by the CFSP would be construing it so 
as to conflict with the requirements of Clauses 181 & 175, by imposing an additional 
requirement not contained in those clauses. 

 
d. An FAQ is the opinion of its author and has no role in the law making process, i.e. 

requirements additional to those contained in legislation cannot be imposed by FAQ. 
 

3. The Regulation makes no mention of a person being precluded from executing an AFSS on the 
basis of conflict of interest. In any event, there is no conflict of interest between an owner certifying 
the engagement of a CFSP and the results of the assessment and the CFSP certifying the same 
thing, which he or she will already have certified to the owner and which would be the basis of any 
certification by the owner. The suggestion that there is a conflict of interest in turn suggests a failure 
to appreciate the difference between certifying the engagement of a CFSP and certifying the results 
of the CFSP’s assessment. 

 
4. Councils adopting the position that the CFSP who carried out the assessment cannot sign the AFSS 

are causing significant problems for strata schemes and their strata managing agents. In particular: 
 
a. This is effectively requiring a strata managing agent or strata committee member to certify 

the competence of the CFSP and the results of the CFSP’s assessment. This would expose 
them to liability, as they lack direct knowledge of the matters being certified and would be 
reliant on certification by the CFSP. 
 

b. This could involve civil liability, in relation to which neither is insured. 
 

c. This could also involve criminal liability concerning provision of false information, e.g. under 
Section 10.6 of the Environmental Planning & Assessment Act 1979 (“Act”) or Part 5A of the 
Crimes Act 1900. 
 

d. In these circumstances, signing of the AFSS by the strata managing agent or a strata 
committee member is not appropriate and the appropriate person to sign the AFSS is the 
CFSP, who has the necessary competency and direct knowledge. 
 

e. In these circumstances, strata managing agents will likely decline to execute the AFSS. If 
so, the strata committee will be left with a difficult choice between: 
 
I. having one of its members (if one is willing to do so, as they are not paid or even 

insured for this), take the risk of signing the AFSS. 
 

II. not submitting an AFSS or submitting an AFSS executed by the CFSP and having 
the scheme defend any prosecution on the basis that Council has prevented it from 
complying with its obligations. 
 

III. applying to the Court for declaratory orders. 
 
5. Councils adopting the position that the CFSP who carried out the assessment cannot sign the AFSS 

appear not to be taking legal advice and to be relying on the FAQ and layout of the AFSS form. 
Given the significant adverse impact this is having for strata owners corporations and their strata 
managing agents, it is appropriate that you correct the FAQ. The issue is of course urgent. 
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If you have any queries please contact me. 
 

Yours faithfully 

BANNERMANS 

 

 

David Bannerman 
dbannerman@bannermans.com.au 
Acc. Spec. (Prop.) 
Principal 

Contact 

Mark Pollinger 
mpollinger@bannermans.com.au 
Special Counsel 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


